5 причини да не вярваш на кантара

Редуцирането на телесна маса е строго индивидуален процес. Предварителната нагласа, постоянството и най-вече проявената воля са в основата на постигането на желаните резултати. Процесът изисква време и усилия, както в тренировките, така и в храненето.

Отслабването преди всичко е волеви процес, изискващ промяна в начина ти на мислене. „Не можем да решим проблем като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме го създали“ – казва Айнщайн.

Когато гониш някакви резултати и си си поставил дадена цел, трябва да знаеш как коректно да следиш дали вървиш по план.

Няколко са нещата, които искам да запомниш:

 1. Мускулите имат по-голяма плътност от мазнините. Следователно едно и също тегло мускули заема по-малък обем от мазнините. Важно е съотношението мазнини – мускулна маса, а не крайните цифри на кантара.
 2. Важното е да си стриктен в изпълнението на хранителния режим и тренировъчната програма. Дори и кантарът да не бележи спад в теглото, процесът е успешен , защото резултатите са по-скоро видими и осезаеми, отколкото измерими чрез кантар. Жизненият ти тонус се покачва!

Защо кантарът не е твой съюзник, когато става дума за пълна промяна на хранителни навици и физическа активност ли?Защото не различава мазнините от мускулната маса!

Процесът на отслабване, когато хранителният режим е съчетан с подходяща физическа активност, има двустранен ефект. От една страна тялото ти губи тегло, от друга, в следствие на физическата активност, трупа мускулна маса. Кантарът, разбира се, може да отчете само крайното тегло, но промените, настъпили в съотношението мазнини – мускулна маса, остават скрити за него.

 

Заради всичко това, понякога очакваният резултат е незадоволителен и втурачвайки се ежедневно в цифрите на кантара, може да се демотивираш.

Ето и три метода, чрез които обективно да следиш процеса на отслабване:

 • Ежеседмично измерване на талия, ханш, гръдна обиколка, бедро, ръка, врат;
 • Проследяване как ти стоят старите дрехи;
 • Снимки в огледалото от типа „преди – сега“.

А от ТУК, можеш да изтеглиш и своя КАЛЕНДАР ЗА СЛЕДЕНЕ НА РЕЗУЛТАТИ, който да попълваш редовно:

Няколко са изключително ВАЖНИТЕ неща, които трябва да научиш от тази статия:

 • Задържането на вода и цифрите на кантара. Каква е връзката?

Приемът на сол по време на хранене води до задържане на вода. Натрият в солта е основен регулатор на баланса на течности в клетките и междуклетъчното пространство. При прием на повече натрий, водното тегло се покачва. То е временно и се нормализира веднага след като натрият бъде отстранен от бъбреците.

 • Кантарът не отчита гликогена в тялото. Какво значи това?

Гликогенът е сред основните енергийни източници. В следствие на интензивна физическа активност, резервите от гликоген в тялото се изчерпват. Въглехидратите са източник на тяхното възстановяване. Интересно свойство на гликогена е, че всеки грам от него в тялото ни се свързва с 3-4 грама вода. Това обяснява и факта защо хората, които са на нисковъглехидратна диета първоначално бързо свалят тегло.

 • При теглене в различно време на денонощието, кантарът варира. Защо?

Приемът на храна и течности през деня предопределя варирането на теглото ти. Теглото ти сутрин на гладно е по-ниско в сравнение с това по средата на деня след закуската и обяда. Ето защо е добре да се теглиш сутрин и то веднъж седмично с цел предотвратяване на излишен стрес, който от своя страна води до демотивация.

 • Ненужният стрес от постоянното следене на теглото. Елиминирай този вреден навик!

Потребността от чести претегляния на кантара донякъде е психологичен проблем. Процесът на отслабване сам по себе си е източник на стрес, тъй като те изважда от зоната ти на комфорт. Новият хранителен режим и повишената физическа активност са основните промени в ежедневието ти. Всяка промяна предизвиква известна доза напрежение. Често хората стават нетърпеливи в очакване на желаните резултати. А кантарът на пръв поглед е средството, чрез което ще измериш усилията си. Но само на пръв поглед! Предвид необективността в отчитане на теглото, той често разочарова.

 

Индивидуален хранителен режим

Нека обобщим.

Кантарът измерва теглото, но не носи информация за следните показатели:

 • Визуални и структурни промени на тялото
 • Степен на жизненост и сила
 • Емоционално състояние

Начинанието е трудно, но абсолютно възможно! Подходи с мотивация, търпение и постоянство. Направи го най-вече от любов към себе си, за да бъдеш във форма цяла година! За да бъдеш здрав!

Изтегли своя КАЛЕНДАР ЗА СЛЕДЕНЕ НА РЕЗУЛТАТИ.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *